top of page

Vores historie

Vores historie

Grundlæggeren hed Rasmus Henrik Tvenstrup, der efter endt læretid startede guldsmedeforretning i 1853 med tilhørende værksted i Rådhusstræde 3, Randers, første års omsætning ca. kr. 4.000,00. Senere køber han hele ejendommen i 2 etager med tilhørende baglokaler dækkende Rådhusstræde 3-5 med 2 store forretninger. Dette sker omkring 1870, hvor uægte pletvarer kommer på markedet, Rasmus Henrik Tvenstrup erkender, det ikke er korrekt at blande disse nye varer med de ægte, derfor åbner han en ny forretning, der drives af hans hustru. I 1885 bliver han første formand for jyske guldsmede.

Rasmus Henrik Tvenstrups søn Alfred Tvenstrup kommer i lære 1877 først hos faderen senere hos juveler Hertz, København, hvor Alfred aflagde svendeprøve i 1881 med en vinkande. Han etablere selv en forretning i Århus, men bliver i 1885 medejer af faderens forretning, der da har en årsomsætning på ca. kr. 13.000,00, dette er ikke nok for den unge mand, han etablerer fabrik i bagbygningen. Det bemærkes, at der er ikke elværk i Randers på det tidspunkt, så en gasmotor på 10 HK driver dynamoer, og via remme igennem 2 etager drives en mængde arbejdsmaskiner, heriblandt 4 valser, 3 dobbelte slibemaskiner, drejebænk, kradsemaskiner, centrifugeblæser, boremaskiner, savemaskiner osv. Elektriciteten, som udvindes af dynamomaskinerne opsamles i akkumulatorbatterier og anvendes til belysning i butik og arbejdslokaler i alt over 100 lamper, samt til galvanisk udfældning af guld og sølv, og drift af mindre elmotorer. Mange af landets guldsmede blev nu betjent af fabrikken i Randers. Alfred Tvenstrup bliver eneejer af virksomheden i 1892, herefter stiger omsætningen hurtigt. Der er nu omkring 40 ansatte og der kan ikke købes flere tilstødende lokaler. Derfor bygger Alfred Tvenstrup Randers Sølvvarefabrik, der står færdig i 1905 og med lokaler på flere 1000 m2 og en medarbejderstab på over 200 personer drives virksomheden op til et landskendt foretagende, nu med millionomsætning. Produktionen består hovedsagelig af sølvvare til borddækning, korpusvarer, smykker og mange andre artikler.

I 1919 står Alfred Tvenstrups ældste søn Anker Tvenstrup for at skulle overtage virksomheden, men da han bliver dræbt på sin motorcykel vælger Alfred Tvenstrup at afhænde fabrikken ved Hobrovej til A/S Poul Frigast, København, der dog må lukke fabrikken, trukket ned af landmandsbankens krak.

 

En sjov historie kan her fortælles.

(Da virksomheden måtte lukke var der ingen hjælp af hente for de ansatte og mange emigrerede til USA. I den forbindelse bliver Alfred Tvenstrup spurgt om han vil kautionere for dem, det vil han ikke, de kan låne pengene og betale ham retur, når det går dem godt i USA. Hvor meget han har fået retur vides ikke, men lige da Allan Tvenstrup overtog firmaet i 1961, 42 år efter lå der en kuvert med penge og en undskyldning om den lange tilbagebetalingstid det havde taget personen, brevet var desværre ikke underskrevet.)

Alfred Tvenstrup fører nu forretningen videre og ved hans død i 1928 overtages forretningen af hans yngste søn Hakon Tvenstrup, der på det tidspunkt kun er 18 år.

De gamle lokaler bliver hen af vejen moderniseret og snart står forretningen som den arealmæssige største inden for guld og sølv i Danmark, og efter et kursus hos Surell i Odense tages de dengang mest moderne kontostyringer i brug. Hakon Tvenstrup bestrider i sin tid mange tillidsposter bl.a. som næstformand for jysk guldsmedeforretning, en post han ”arver” efter sin far, ligeledes sidder han i bestyrelsen for Danske guldsmedes sølvvarefabrik i Slagelse.

Meget kunne være skrevet om tiden mellem 1930 – 1950 med krigen og de besværligheder i den periode hvor Hakon med stor dygtighed driver forretningen.

Vi kommer nu frem til næste generation, Allan Tvenstrup, der i 1951 som 14-årig begynder som bud og alt-mulighjælp efter skoletid i forretningen. Allan går i lære hos firmaet Hejl og Co. Hvor han bliver udlært i 1958, med en tekande som svendestykke. Allerede midt i læretiden er Allan i gang med at indrette baglokalerne, der hvor de 40 mand tidligere var beskæftiget, nu skulle der sættes en produktion i gang. Men det næste problem opstår: et varehus kræver den bedste plads i byen, byrådet giver sig og eksproprierer hele ejendommen, så da Allan Tvenstrup kommer hjem efter militærtjeneste i 1960, er alt jævnet med jorden. En ejendom i Fredensgade 1 købes, hvorfra der nu laves sølv og guld smykker i bedste kvalitet.

 

Først i 1970´erne etableres de store sølv og guldmesser, først på Bellahøj, senere i Bella-centret, altid omkring 1. maj og med Jens Asby som drivkraften. Randers Sølvvarefabrik var med fra starten og da disse messer var meget eksportorienteret går over 75% af produktionen i Randers Sølvvarefabrik til de mange udenlandske markeder.

Næste generation er brdr. Troels og Nils Tvenstrup der går i lære hos faderen og bliver udlært i 1990 og 1993. Storesøsteren Marianne Tvenstrup går kontorvejen og det er hendes kvikke stemme, guldsmedene gør bekendtskab med når telefonen løftes.

Troels Tvenstrup overtog firmaet i 1996 og en ny tid begyndte. I de 20 år er omsætningen steget markant og Troels Tvenstrup har nu slået sig godt fast som designer i guldsmedebranchen. En meget stor udvidelse på elegante guldsmykker isat brillanter og med mange udskæringer og små detaljer er blevet en stor succes.

Mange ny designede håndsmedet sølvsmykker, hvor det igen er de små detaljer og den rigtig flotte finish der i virkeligheden får smykkerne til at sælge sig selv.

Alle hos Randers Sølvvarefabrik takker vores mange kunder for den stabilitet I har vist os gennem disse mange år, og vi håber I stadig vil bakke op om det vi alle her tror på……nemlig

Et rigtig godt dansk kvalitetsprodukt, der skal bevares i mange år fremover.

Håndlavede halskæder

bottom of page